Update 24 februari 2023

Beste buren,

Ter informatie het volgende: naar aanleiding van eerder gevoerd tussentijds overleg van ZigD met de gemeente heeft de ambtenaar duurzaamheid contact opgenomen met projectontwikkelaar Kronos Solar.

Dit met als doelstelling hen te melden dat de initiatiefnemer eerst contact dient op te nemen met ZigD voor er verder gesproken gaat worden met de gemeente over een eventueel project in Diermen.

Tot op heden heeft er echter geen reactie plaatsgevonden vanuit de initiatiefnemer richting ZigD dan wel de gemeente.

Met de gemeente is derhalve afgesproken dat wij vanaf heden gezamenlijk een afwachtend beleid voeren.

Tot zover de huidige stand van zaken. Mochten zich ontwikkelingen voordoen dan worden jullie daarvan uiteraard op de hoogte gehouden.

Update 4 februari 2023

Op maandag 16 januari j.l. vond een bespreking plaats met twee beleidsadviseurs van de gemeente Putten (Gerike v. Donkersgoed en Guido Wiersum). Dit gesprek vond plaats op verzoek van de gemeente.

Aanleiding voor het gesprek was dat de gemeente onlangs is benaderd door een projectontwikkelaar (Kronos Solar) die naar eigen zeggen samen met een grondeigenaar een zonneveld wil aanleggen ergens binnen buurtschap Diermen. De gemeente wilde graag de intentieovereenkomst doornemen die in januari 2021 is ondertekend en ZigD betrekken bij de afwegingen en besluitvorming inzake.

Tijdens het gesprek is duidelijk door ZigD benadrukt dat ook al is het ‘A28-project’ niet meer uitvoerbaar (immers: de woning aan de Vleessteeg is weer bewoond en niet meer te koop en ook de akkers van Koelewijn zijn verkocht), dat art. 2.1.3 wel degelijk van toepassing blijft. Dit artikel stelt dat:

2.1.3 Toekomstige vergunningsaanvragen voor duurzame energieopwekking in buurtschap Diermen kunnen enkel door de gemeente worden vergund mits voldaan wordt aan de door de raad gestelde beleidsuitgangspunten. Draagvlak is daarbij een leidend criterium. Vast is komen te staan dat er in de buurtschap Diermen geen draagvlak is voor een zonnepark in het zicht van iemands woning. De gemeente zal daarom alleen medewerking verlenen aan een vergunningsaanvraag op voorwaarde dat de aanvrager middels een lokaal onderzoek en na raadpleging en goedkeuring door de nader op te richten belangenorganisatie ex. art. 2.1.1.c voorafgaande aan het eerste contactmoment met de gemeente dienaangaande althans voorafgaande aan de vergunningsaanvraag, aantoonbaar heeft gemaakt dat de bewoners van buurtschap Diermen geen bezwaar hebben tegen deze ontwikkeling.

De aanwezige ambtenaren hebben tijdens het gesprek duidelijk gemaakt dat de gemeente heeft geleerd van de ervaringen uit het verleden en een nieuwe manier van aanpak hanteert. Een en ander houdt in dat wanneer een ontwikkelaar zich aandient met de wens een project te ontwikkelen binnen Diermen, deze eerst een indicatie van de gemeente krijgt of het project qua ligging cq. ruimtelijke ordening überhaupt bespreekbaar is. Wanneer dat het geval blijkt te zijn, wordt de initiatiefnemer aangespoord om contact op te nemen met ZigD. Op deze manier wordt ZigD in de mogelijkheid gesteld om in een heel vroeg stadium de buurtbewoners te informeren, bijeenkomsten te organiseren en indien nodig wederom een draagvlakonderzoek uit te voeren.

Wij zijn blij dat de gemeente deze afspraak uit de intentieovereenkomst respecteert en uitvoert.

ZigD is inmiddels benaderd door bovengenoemde projectontwikkelaar. Maar omdat tot heden zowel de gemeenteambtenaren als de ontwikkelaar nog niet hebben willen melden op welk perceel in Diermen het project beoogd wordt, valt hier op dit moment nog niets over te zeggen. De grondeigenaar heeft zich nog niet gemeld voor overleg. ZigD verzoekt via dit bericht de initiatiefnemer/grondeigenaar contact op te nemen met voorzitter Ruud Kuis zodat we een open gesprek kunnen voeren over wensen en mogelijkheden.

Zodra er meer bekend is, zal de werkgroep ZigD de buurtbewoners hierover inlichten en indien nodig een buurtbijeenkomst organiseren.

Update december 2022

Beste bewoners van Diermen,

Sinds geruime tijd is de driehoek Gemeente Putten/ZigD/Ecorus actief om te onderzoeken of er mogelijkheden binnen Diermen zijn om tot ontwikkeling van een zonnepark te komen.

Als gevolg van de eerste initiatieven, Vleessteeg en Kromme Koesteeg, welke niet op draagvlak konden rekenen vanuit Diermen, is ZigD opgericht.
Ecorus en ZigD hebben elkaar gevonden om in gemeenschappelijkheid te onderzoeken of er tot ontwikkeling van een zonnepark gekomen kon worden.
Hierbij moet worden opgemerkt dat de constructieve houding vanuit ZigD niet onopgemerkt mag blijven. Lang is er door ZigD gewerkt aan de zogenaamde Caroussel teneinde tot een realiseerbaar project te komen tegen de A28.

Deze moeite van ZigD, de betrokkenheid van de gemeente Putten en de wil om tot samenwerking te komen vanuit Ecorus heeft geleid tot een intentieovereenkomst welke als grondslag dient en zal blijven dienen om uiteindelijk al dan niet tot realisatie van een zonnepark te komen.

Op dit moment wordt er gesproken met de gemeente Putten over het eventueel mogelijk maken van een zonnepark op het land van Van’t Velt aan het begin van de Vleessteeg, nabij de provinciale weg. Het betreft hier een locatie die al eerder genoemd is door ZigD als een eventuele mogelijkheid.

Verder is er over deze locatie niet meer bekend dan dat deze locatie onder de aandacht gebracht is bij de wethouder.

We verwachten dat er in de loop van het komende jaar meer duidelijk wordt of het realiseren van dit zonnepark, 3,5 hectare, tot de mogelijkheden behoort.

Uiteraard zullen, zoals afgesproken, alle bevindingen met ZigD gedeeld worden. Dit alles om invulling te geven aan de intentieovereenkomst tussen alle betrokken partijen.

Tot slot rest mij niets anders dan u, mede namens mijn collega René Houtwipper, een goede Kerst en een gezond en zonnig 2023 toe te wensen.

Met vriendelijke groet,
Matthew Beelaerts
Adviseur
Matthew.Beelaerts@ecorus.com

Ecorus Development
Meeuwenlaan 100
1021 JL Amsterdam
www.ecorus.com

Update augustus 2021

Beste buurtbewoners,

Ecorus – de zonneveldenontwikkelaar die samen met ZigD de intentieovereenkomst met de gemeente Putten ondertekende – heeft ons gevraagd de buurtbewoners van Diermen een update te sturen. Het bericht van Ecorus volgt zo meteen hieronder in een afzonderlijk bericht.

Aanvullend kan gemeld worden dat de woning en het land van Koelewijn aan het einde van de Kromme Koesteeg onder bod staan op Funda. De bieder is niet Ecorus en ons is op dit moment nog niet bekend wie de potentiële koper is. Mocht iemand dit wel weten, dan worden wij graag nader geïnformeerd.

Verder hebben wij als ZigD op dit moment geen verder nieuws en wensen jullie allen een ontspannen en zorgeloze zomer toe!
Marijke, Ruud, Norbert, Roelof en Rolf


BERICHT VAN ECORUS:

Geachte bewoners van buurtschap Diermen,

Het is nu ruim een half jaar na de ondertekening van de intentieovereenkomst tussen de gemeente Putten, Ecorus en ZigD (Zonnenveldinspraak gemeenschap Diermen) dus de hoogste tijd om u te informeren over de stand van zaken rondom de ontwikkeling van een zonnepark langs de A28.

Wij als Ecorus zijn nog steeds heel druk met het spreken van allerlei verschillende stakeholders. Daarbij moet u o.a. denken aan landeigenaren, ZigD, gemeente, waterschap en netbeheerder. Het vergt de nodige onderhandeling, afstemming en uitwerking om tot een project te komen waarbij aandacht is voor alle stakeholders. Dit kost dus ook tijd om dit zorgvuldig te doen en iedereen aan het woord te laten. Ecorus zal na de zomerperiode, vanaf medio september, de gesprekken verder intensiveren met als doel om tegen het einde van dit jaar te zijn gekomen tot een definitief plan van aanpak.

Indien u vragen, opmerkingen heeft of meer informatie wilt ontvangen kunt u zich richten tot Ecorus via: René Houtwipper, projectontwikkelaar Ecorus, rene.houtwipper@ecorus.com
Hij is uiteraard altijd bereidt bij u langs te komen en met u in gesprek te gaan om de antwoorden en informatie te geven waar u naar op zoek bent.

René Houtwipper zal in verband met vakantie afwezig zijn tot maandag 23 augustus, indien u een mail aan hem richt weet u dat hij dus niet eerder met u in contact zal treden. Na terugkomst zal hij trachten zo spoedig mogelijk een reactie op uw mail te geven.

Na de zomer breekt een belangrijke periode aan waarin wij zullen toewerken naar een definitief plan.
Alvast bedankt.
Met zonnige groet,

René Houtwipper
Projectontwikkelaar
+31 6 36161110

Ecorus Development
Meeuwenlaan 100
1021 JL Amsterdam

Rene.Houtwipper@ecorus.com
www.ecorus.com

ZigD Update December 2020

Diermen, 17 december 2020

Korte update ten behoeve van de bewoners van Diermen met betrekking tot de voortgang van de gesprekken met de gemeente Putten over de mogelijke aanleg van een zonnepark.

Nota bene: Deze update borduurt voort op de eerdere informatie die via de website en op buurtbijeenkomsten is gedeeld. Heel in het kort samengevat: De raadscommissie van de Gemeente Putten is unaniem positief over het initiatiefplan ‘Alternatief A28’. Waarbij expliciet is opgemerkt dat dit plan enkel doorgang kan vinden als vervanging van de twee eerdere initiatiefplannen die werden ingediend voor de Kromme Koesteeg en de Vleessteeg.

Op 27 oktober 2020 heeft het college van B&W een definitief besluit genomen over het alternatief A28 en besloten om met betrokken partijen een intentieovereenkomst uit te werken met betrekking tot het initiatiefplan ‘Alternatief A28’. Een intentieovereenkomst is een belangrijke stap waarmee formeel uiting wordt gegeven aan het voornemen van partijen om gezamenlijk op te trekken bij het realiseren van het voorliggende plan.

Het is de bedoeling dat daarna een zogeheten ruimtelijke vervolgprocedure opgestart wordt door de initiatiefnemer(s), te weten de bewoners van Diermen, vertegenwoordigd door een nader te bepalen rechtspersoon (bijvoorbeeld een nog op te richten stichting waar alle inwoners van Diermen lid van kunnen worden om o.a. een bijdrage te kunnen leveren dan wel invloed te kunnen uitoefenen op de natuurlijke inrichting rondom het zonnepark), de verenigde lokale investeerders (bijvoorbeeld een coöperatie) en de ontwikkelaar, te weten Ecorus.

Op dit moment is de werkgroep bezig om de intentieovereenkomst die de gemeente in concept heeft opgesteld door te nemen en aan te passen aan de specifieke situatie voor Diermen. Het is de bedoeling om de tekst op korte termijn met de nog te ontvangen input van Ecorus in concept definitief te maken, waarna de gezamenlijk opgestelde concept intentieovereenkomst van Ecorus en ZigD zal worden voorgelegd aan de gemeente op 22 december aanstaande.

Voor ondertekening van de uiteindelijke, definitieve overeenkomst wordt het vanzelfsprekend nog voor iedereen in Diermen ter inzage beschikbaar gemaakt, omdat hiervoor een verder mandaat benodigd is.

Indien u meer gedetailleerde informatie wenst of wilt meedenken bij het opstellen van de intentieverklaring kunt u reageren op dit bericht door contact op te nemen met één van de leden van de werkgroep ZigD.

Met vriendelijke groet,

Namens Werkgroep ZigD,
Ruud Kuis, voorzitter

Bijlage: getekende intentieovereenkomst
tps://zigd-diermen.nl/wp-content/uploads/2023/01/20210120_IOK-Diermen_Definitief.pdf

Om vorm en inhoud aan te geven aangaande het ‘Initiatiefplan A28’ heeft de gemeente het volgende vervolgproces voorgesteld:

  1. Uitwerken concept intentieovereenkomst tussen gemeente en initiatiefnemers. In deze overeenkomst leggen we gezamenlijk afspraken vast over de omvang en het eigenaarschap van het plan, de participatie, aan te leveren documenten, het te doorlopen proces en de planning;
  2. Bespreken van de concept intentieovereenkomst en afspraken maken over de te doorlopen Ruimtelijke Ordening procedure;
  3. Definitief maken van de intentieovereenkomst;
  4. Daarna ondertekenen van de intentieovereenkomst door wethouder(s) en initiatiefnemers;
  5. Starten ruimtelijke procedure door de initiatiefnemers.

ZigD Update November 2020

Beste buurtgenoten,

Tijdens onze laatste buurtbijeenkomst van 10 september jongstleden hebben jullie van ons gehoord dat het een spannende maand ging worden. De maand waarin de ontknoping rond de zonnevelden zou gaan plaatsvinden. Houdt de politiek vast aan de oorspronkelijke locaties Kromme Koesteeg en Vleessteeg – al was de voorkeur bij de gemeente e.a. al verschoven richting een combinatieveld van beide projecten aan de Vleessteeg – of valt de keuze op het nieuwe A28-project. Uiteindelijk heeft het toch allemaal nog wat langer geduurd, omdat er nog wat plooien moesten worden gladgestreken.

Gelukkig stonden tijdens dat proces uiteindelijk de neuzen van alle actoren, te weten: burgemeester en wethouders, adviseurs, ambtenaren, politieke partijen, Ecorus en ZigD dezelfde kant op, hetgeen resulteerde in een unaniem besluit voor het A28-project.

De belangrijkste momenten in dat proces nog even chronologisch op een rij:

21-07-2020 College van B&WPositief advies aan commissie EBOR*
14-09-2020 Commissie EBOROpiniërende bespreking, positieve uitkomst
24-09-2020 Gemeenteraad Unaniem positief over initiatiefplan A28
27-10-2020 College van B&WDefinitief positief besluit over A28-alternatief. Het college van B&W besluit met Ecorus en ZigD een intentieovereenkomst uit te werken met betrekking tot het initiatiefplan Alternatief A28, waarna door formele tekening door de genoemde drie partijen de ruimtelijke vervolgprocedure opgestart kan worden.

* Cie. Economie, Bestuur en Openbare Ruimte

Groen licht
Dit betekent, dat het licht voor realisatie van het A28-project aan het einde van de Kromme Koesteeg op groen staat. Het goedgekeurde project staat vermeld in de brochure die veel buurtbewoners al eerder hebben ontvangen. De uiteindelijke projectomvang staat nu nog niet vast, omdat er vermoedelijk nog ruilverkaveling gaat plaatsvinden. Het project begint met een omvang van 4,7 hectare, waar Ecorus een koopovereenkomst voor heeft afgesloten met de familie Koelewijn. Als de  beoogde ruilverkaveling tot stand komt liggen alle zonnevelden direct aangrenzend aan de A28.

Hiermee wordt de 1e fase afgesloten en een nieuwe 2e fase ingeluid.

De missie van ZigD is geslaagd: geen zonneveld(en) in het zicht van een woning en de twee oude initiatiefplannen (Kromme Koesteeg en Vleessteeg) komen daarmee te vervallen. Geen zonneveld(en) in het hart van Diermen mét de kans op uitbreiding in de toekomst.

Synergie
Buurtschap Diermen heeft een huzarenstuk geleverd, dat mag best worden gezegd. In de loop van het proces werd het Werkgroep ZigD duidelijk dat het combinatieveld de prioriteit had, hetgeen we toch met z’n allen hebben weten te kantelen. Sommige bewoners hadden wellicht liever helemaal geen zonneveld gehad, maar dat was geen optie meer, daarvoor was het bestuurlijk proces al in een te vergevorderd stadium.

Met z’n allen bedoelen wij niet alleen de Werkgroep ZigD, ook jullie als buurtgenoten hebben een belangrijke bijdrage geleverd, al speelde het ‘spel’ zich vaak af buiten het gezichtsveld. De coronamaatregelen hebben dat voor wat betreft de transparantie helaas nog eens versterkt. Tijdens de buurtbijeenkomsten en door middel van de enquête heeft Werkgroep ZigD van de buurtbewoners steeds het vertrouwen gekregen – middels het mandaat – dat de bewoners achter Werkgroep ZigD staan, hetgeen ons steeds weer heeft gesterkt en gemotiveerd om door te gaan op de ingeslagen weg. Eendracht maakt macht, 1 (ZigD) + 1 (buurtgenoten) = 3! Menigeen had niet verwacht dat buurtschap Diermen zo sterk en solidair voor de dag zou komen. Daar kunnen we samen trots op zijn, dat hebben we toch maar met z’n allen geflikt!

Werkgroep ZigD
De leden van Werkgroep ZigD gaan ieder voor zich de balans opmaken hoe nu verder of niet, want het heeft ons erg veel tijd en energie gekost. We laten het proces vooralsnog natuurlijk niet los.
Het vertrekpunt van de 2e fase is het tekenen van de intentieovereenkomst met Ecorus en de gemeente Putten. Samen met Ecorus gaat werkgroep ZigD een inventarisatie maken welke werkzaamheden in de 2e fase verricht moeten worden.
Ecorus heeft veel expertise en ervaring in huis voor wat betreft het aanleggen van zonnevelden.
Voor wat betreft de toekomstige rol van ZigD, binnen de samenwerking met Ecorus, achten wij het van belang om op externe deskundigheid te kunnen terugvallen mocht dat wenselijk zijn.

Ter informatie over Ecorus
Ecorus ontwikkelt zonne-energieprojecten en is in 2010 opgericht door Rapheal Janssens & Philippe Vanhoef. Als studenten aan de technische universiteit Leuven deden zij mee met de ‘Solar Challenge’. Daarna zijn ze beiden ingenieur geworden, opdat ze actief de wereld commercieel kunnen verduurzamen met als doelstelling om kolencentrales te sluiten en de wereld leefbaarder te maken.

Ecorus heeft vestigingen in Nederland en België. Voor bedrijven, woningcorporaties en landeigenaren verzorgen zij het gehele zonne-energietraject. Van subsidieaanvraag, vergunningen en financiering tot aan de realisatie en ingebruikname. Ecorus richt zich vooral op grote stukken grond vanaf 4 hectare, bedrijfsdaken of groepen daken.
Matthew Beelaerts is onze overlegpartner bij Ecorus, waar inmiddels al een positieve samenwerking mee plaatsvindt. Wij zullen Matthew tijdens de eerstvolgende buurtbijeenkomst aan jullie voorstellen, als de maatregelen rond Covid 19 dat toelaten.

Tot slot
Nu zal dus eerst de intentieovereenkomst tussen de gemeente, Ecorus en ZigD uitgewerkt en ondertekend moeten worden. Daarna worden de besprekingen opgestart ten behoeve van de ruilverkaveling die het A28-project de beoogde omvang kan geven. De grondeigenaren die daarbij betrokken zijn kunnen zich daar op gaan voorbereiden en worden uiteraard binnenkort geïnformeerd en benaderd.
De heren Jacco Timmer en Maurits Röell worden toegevoegd aan de ZigD-appgroep, omdat zij mogelijk gaan participeren binnen de besprekingen over de invulling van het A28-project en zo ook van de nodige informatie worden voorzien. Er is inmiddels al contact met hen.

Over de mogelijkheden tot buurtparticipatie in het A28-traject, door middel van aandelen of anderszins, zal te zijner tijd informatie worden verstrekt. Weet dat diegenen die al eerder tussentijds contact hebben opgenomen met ZigD over bepaalde zaken aangaande het A28-project op het netvlies staan en niet worden vergeten. 

Wij vertrouwen erop jullie met dit bericht voldoende te hebben geïnformeerd.

Mochten er nog vragen, onduidelijkheden of anderszins zijn, neem dan contact op met één van de leden van de Werkgroep ZigD. Wij staan jullie graag te woord.

Wij hopen dat de 2e fase van het project even voortvarend zal verlopen als de 1ste fase.

Met vriendelijke groet,
Norbert, Roelof, Marijke, Rolf en Ruud  

4de ZigD-buurtbijeenkomst

Op donderdag 10 september 2020 zijn de buurtbewoners van Diermen geïnformeerd over de stand van zaken rond de zonneveldenprojecten in Diermen.

Ondanks de corona was de opkomst groot: 47 buurtgenoten / 22 huishoudens waren vertegenwoordigd. Op twee tegenstemmers na, waren alle aanwezigen en diegenen die middels een machtiging hun stem deden gelden vóór realisering van het vervolgtraject A28-project, in plaats van de aangewezen twee pilotprojecten in Diermen en andere onderzochte alternatieven.

De werkgroep ZigD heeft derhalve voor de verdere voortzetting van het project op de gevonden alternatieve locatie langs de A28 wederom mandaat gevraagd en gekregen.

Uit de discussies van deze en eerdere bijeenkomsten blijkt dat bewoners van Diermen geen voorstanders zijn van grondgebonden zonnepanelen in Diermen, maar als deze er toch zouden moeten komen, bepalen ze graag zelf wat de meest geschikte locatie hiervoor is en dat is het A28-alternatief.

Iedereen heeft een brochure meegekregen waarin het project nader wordt gepresenteerd. U kunt de brochure hier inzien.”

Update ZigD juni 2020

Beste buurtgenoten,

Hierbij een tussentijdse update van de huidige situatie waarin ZigD zich momenteel bevindt. De belangen van Diermen en haar buurtgenoten bevinden zich namelijk in een cruciale fase.

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. De werkgroepleden ZigD overleggen dagelijks met elkaar, of met buurtbewoners of stakeholders.

Het is nu erop of eronder.

Dankzij alle hulp en ideeën van Diermenaren en de gepresenteerde glasheldere uitkomsten van de enquête, heeft de werkgroep ZigD een belangrijke (onderhandelings)positie en gedragen stem in het gehele proces.

ZigD-werkgroepleden worden vaak door buurtbewoners aan hun hemd getrokken om informatie te delen, maar ook om suggesties te geven. We merken dat dit onderwerp kan rekenen op bijzonder veel aandacht en bijval van de Diermenaren. Maar er is ook ongerustheid en boosheid.

De hoogste tijd daarom voor een update. Helaas vanwege de coronamaatregelen niet via een buurtbijeenkomst, zodra dat weer mogelijk is meldt werkgroep ZigD zich uiteraard. We willen jullie allen graag zien, spreken en horen, maar wees gerust: de werkgroep bindt niemand zonder toestemming en overleg vooraf. ZigD neemt geen structurele beslissingen zonder jullie daarin gekend te hebben!

Wij veronderstellen dat jullie bekend zijn met de eerdere berichtgeving op deze website. Lees anders de informatie op onze website nog eens door.

ZigD onderzoekt momenteel met name tezamen met de Gemeente en IGEV meerdere varianten van het ‘A28-alternatief’, zodat er geen zonnevelden in het zicht van iemands woning worden geplaatst.

Het is verheugend te kunnen mededelen dat diverse Zigd-app-leden en pachters/grondeigenaren hun medewerking hebben toegezegd en verleend; er is véél beweging. We zitten in een stroomversnelling en doen ons uiterste best daar op een goede wijze doorheen te komen.

Aanvankelijk (zie ook eerdere berichtgeving) lag de alternatievenstudie door op de handen zitten van met name de initiatiefnemers op zijn gat. ZigD heeft vervolgens met IGEV, omdat dát tegen de gemaakte afspraken in was, online ZOOM meetings geïnitieerd op 2 en 10 april jongstleden. Op 12 mei 2020 heeft ZigD een belangrijk gesprek op het gemeentehuis gevoerd, in aanwezigheid van Han Schreuder (adviseur gemeente) en de heren van IGEV. Op 16 juni 2020 vond een vervolggesprek in het gemeentehuis plaats.

De intentie van ZigD was om onze vorderingen met de betrokken stakeholders te bespreken en de initiatiefnemers/ontwikkelaars ‘bij de les te houden‘ voor wat betreft hun aangegane inspanningsverplichtingen ten aanzien van de uitwerking van de alternatievenstudie.

Daarnaast voortdurend te benadrukken waar ZigD voor staat: “Geen zonnevelden in het zicht van iemands woning, als de woningeigenaar dit niet wil.”

ZigD wil voorts het gevaar van olievlekwerking voorkomen. Met name de door de initiatiefnemers/ ontwikkelaars voorgestane samenvoeging (‘combinatieveld Kromme Koesteeg/Vleessteeg’) is immers al een eerst stap in die richting.

Binnenkort vindt een zeer belangrijk gesprek plaats met 2 wethouders, te weten de nieuwe wethouder Bert Koops (portefeuille o.a. sociaal domein, duurzaamheid & milieu) en wethouder Ewoud ’t Jong (portefeuille o.a. financiën, ruimtelijke ordening, wonen en volkshuisvesting.). Daarvóór vindt eerst nog een vooroverleg met Han Schreuder en IGEV plaats.

Begin januari 2020 hebben alle betrokken partijen afgesproken zich serieus in te spannen voor onderzoek naar een alternatief dat op draagvlak van Diermen kan rekenen. Zie eerdere berichtgeving hierover op deze site.

Ontwikkelaar Solar Energy Works (SEW), de partij die initiatiefnemer Jaco Timmer bijstaat, heeft de samenwerking met betrekking tot de afgesproken alternatievenstudie de ochtend vóór het overleg op 16 juni 2020 eenzijdig verbroken. SEW gaat de vergunningsaanvraag voor Jaco Timmer indienen. Hun strategie is alsnog het zonnepark op de Vleessteeg eenzijdig te realiseren. Zoals al eerder aangekondigd in onze gesprekken met initiatiefnemers, gaan wij hier bezwaar tegen maken en dat ook breed kenbaar maken.

Vanuit de visie van IGEV en ZigD heeft SEW daardoor (alle) goodwill verspeeld.

Welke consequenties dit zal hebben voor de door SEW in te dienen vergunningsaanvraag voor de Vleessteeg wordt bijzonder spannend. Voor ZigD is wel duidelijk wat er zou moeten gebeuren, namelijk volledige stopzetting van de samenwerking en vanwege onbetrouwbaarheid sowieso geen vergunningverlening. We gaan het meemaken of de gemeente de prioriteit legt bij een projectontwikkelaar dan wel bij de inwoners van het buurtschap Diermen.  

De gemeente blijft sowieso in gesprek met IGEV, ZigD en Ecorus/Röell over de uitwerking van de alternatieven. Ecorus heeft in dat kader toegezegd nog geen vergunningsaanvraag in te zullen dienen. Maurits Röell heeft aangegeven bereid te zijn te willen zoeken naar oplossingen.

De vraag is: ‘Zullen alle betrokken stakeholders erin slagen om het A28-alternatief te doen laten slagen? Dat hangt met name af van de mate waarin bepaalde stakeholders constructief, gezamenlijk, in vertrouwen en out of the box willen meedenken over de door ons voorgestelde oplossingen. Daarin vervult de gemeente een cruciale rol.

We houden jullie op de hoogte!

Mochten er vragen zijn of hebben jullie aan- of opmerkingen dan wel aanbevelingen, ideeën of constructieve suggesties, dan horen wij die graag. 

Met vriendelijke groet,

Ruud, Marijke, Rolf, Norbert en Roelof

Enquête over zonnevelden in Diermen

Vanwege de coronamaatregelen is het momenteel helaas niet mogelijk om een buurtbijeenkomst te houden. Intussen was het wel hoognodig om wederom de mening van de buurtgenoten te peilen. Daarom heeft de Werkgroep ZigD op 29 april 2020 een korte enquête verspreid via de ZigD-appgroep.

Bijna iedereen in Diermen (westelijk deel) heeft de enquête ingevuld. Waarvoor hartelijk dank!

De mensen die hiervoor toestemming hebben gegeven, kunnen eventueel door IGEV of de gemeente Putten benaderd worden om hun standpunt toe te lichten.

Via deze link bekijk je de resultaten van de enquête van 29 april 2020.

Update van de resultaten d.d. 31 mei 2020: zie hier.

Nieuws update ZigD 27 maart 2020

In de surrealistische tijden waarin wij momenteel leven met z’n allen, zou je haast vergeten dat werkgroep ZigD bestaat en namens een zeer groot aantal buurtgenoten uit Diermen actief bezig is om de initiatiefnemers van de geplande zonnevelden aan de Vleessteeg en de Kromme Koesteeg op andere ideeën te brengen. Daarnaast tracht ZigD voortdurend nieuwe alternatieven te genereren. Er is veel gebeurd sinds onze laatste berichtgeving.

Op 31 januari berichtten wij dat het ‘A28-alternatief’, dat we hoopten te kunnen presenteren aan de gemeente, naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar was. Deze boodschap hebben wij toen ook moeten mededelen aan de gemeente. Ondertussen trad wethouder Priem af en speelde er daardoor op het gemeentehuis ook het een en ander. ZigD wilde in gesprek blijven, met of zonder realistisch alternatief in de aanbieding. Zodoende werden wij op 12 februari ontvangen door waarnemend wethouder Ewoud ’t Jong, betrokken ambtenaar Han Schreuder en de IGEV-adviseur Martin Marquering.

De gemeente en IGEV (Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe) waren teleurgesteld dat ZigD niet een haalbaar alternatief kon presenteren. ZigD heeft aangegeven dat er al heel veel werk is verricht, maar dat er meer tijd nodig is voor onderzoek naar nieuwe alternatieven. De gemeente heeft aangegeven dat er meer tijd beschikbaar is, omdat de aanvragen voor de SDE-subsidies voor de twee zonnevelden pas in de ronde van 2021 zullen worden behandeld. Dat biedt eventueel weer mogelijkheden, want we geven niet op!

IGEV en de gemeente sturen aan op een samenvoeging van de twee zonnevelden. Oftewel, een verplaatsing van het project van de heer Maurits Roëll naar de aangrenzende weilanden van de heer Jaco Timmer. Voor een aantal buurtbewoners rond de Kromme Koesteeg misschien een opluchting, maar niet voor ZigD. Want ZigD staat immers voor ‘geen zonnevelden in het zicht van iemands woning, als de woningeigenaar dit niet wil’. En gezien het feit dat de woning van Rolf en Margit hierdoor nog meer omsingeld wordt door zonnepanelen, verwerpt ZigD dit alternatief.

ZigD heeft al eerder gewaarschuwd voor olievlekwerking. Deze samenvoeging kan hier een begin van zijn. Wanneer een zonneveld is aangelegd, wordt gelijk het buurland interessanter voor de aanleg van een zonneveld. De infrastructuur ligt er dan al en een toekomstige vergroting vormt een aantrekkelijke business case.

ZigD heeft tijdens het gesprek van 12 februari jongstleden duidelijk aangegeven dat de gemoederen in Diermen over de zonnevelden oplopen en de sfeer zeer onrustig is. Dat buurtgenoten boos zijn, bang zijn dat de buurt verhardt dan wel verstedelijkt, het respect voor elkaars woongenot tanende is, etc.

Zo loopt bijvoorbeeld in aangelegen buurtgenootschappen de stress flink op en zijn er al ruzies geweest tussen initiatiefnemers en bewoners voor wiens woning een zonneveld is gepland.

ZigD is op 12 februari blijven aandringen op de mogelijkheid om gezamenlijk te zoeken naar nieuwe alternatieven, zoals: een geluidswal langs de A28 met zonnepanelen erin verwerkt, één of twee windmolens langs de A28, etc. De gemeente zegde toe Martin Marquering een alternatievenstudie te gaan laten doen en een voorstel hiervoor op papier te gaan zetten.

Tot onze verbazing was het voorstel dat we van B&W toegestuurd kregen in wezen een opsomming van de alternatieven die voor Diermen niet tot de mogelijkheden behoorden, alsmede vermeerderd met de optie van de samenvoeging van de twee velden (Kromme Koesteeg en Vleessteeg). Daarnaast stond in het schrijven van B&W beschreven dat als alle alternatieven onderzocht waren, ZigD namens Diermen zou instemmen en draagvlak zou zoeken voor het uiteindelijke resultaat, ofwel zou instemmen met de samenvoeging.

Hierop volgend heeft ZigD wederom om een informatiebijeenkomst met de gemeente verzocht. Op  4 maart jongstleden vond een overleg plaats met Han Schreuder (adviseur van de gemeente Putten) op het gemeentehuis. We hebben aangedrongen op een concretisering van zaken en eventuele mogelijkheden, bijvoorbeeld:

  • Is de gemeente bereid om met andere partijen dan Roëll, Timmer, Ecorus en Solar Energy een pilotproject in Diermen te stimuleren?
  • Is windenergie nou wel of niet een optie langs de A28?
  • Waarom is er maar amper twee maanden uitgetrokken voor de alternatievenstudie?

Niet alle antwoorden waren even concreet, maar duidelijk werd wel dat het loslaten van de huidige initiatiefnemers ingewikkeld ligt, al blijken er  geen contractuele verplichtingen te liggen. Windmolens zijn, volgens Han Schreuder, voor zover nu bekend, geen optie voor Diermen, vanwege de ligging tegenover de Arkemheense polder. IGEV gaat aan de slag met de alternatievenstudie, maar wat dat concreet inhoudt, is nog niet duidelijk.

Helder is dat de gemeenteraad en wethouder Ewoud ‘t Jonge, zijnde waarnemend  portefeuillehouder, nog steeds de 7 ingediende projecten binnen de pilot centraal stellen. Eventuele varianten daarop zijn weliswaar bespreekbaar. Tot op heden zijn geen van de initiële initiatieven door een van de initiatiefnemers opgegeven.

De gemeenteraad wil liever geen initiatieven op ‘hoogwaardige landbouwgrond‘, maar wat de definitie daarvan is, is op dit moment nog niet duidelijk. ZigD heeft gevraagd om opheldering.

Ondertussen heeft er al wel een gesprek plaatsgevonden in het kader van het alternatievenonderzoek. Wie weet is er nog een mooi alternatief project te realiseren…..?

Op 2 april aanstaande heeft ZigD in dat kader een online meeting met IGEV. Daarover later meer.

ZigD blijft zich inzetten voor een groen en zonnig Diermen! Een buurtbijeenkomst hadden wij reeds vóór het uitbreken van de coronacrisis al in de agenda gezet. In verband met de maatschappelijke isolatie waaraan we momenteel vanuit regeringswege gebonden zijn, zullen wij voorlopig geen buurtbijeenkomsten organiseren. Hopelijk zal dat snel weer tot de mogelijkheden gaan behoren.

ZigD wenst  u allen een goede gezondheid. Pas goed op uzelf en uw naasten!

Mochten er vragen zijn of heeft u aan- of opmerkingen dan wel aanbevelingen, dan horen wij die graag.  

Met vriendelijke groet,

Marijke, Ruud, Roelof, Rolf en Norbert