Nieuws update ZigD 27 maart 2020

In de surrealistische tijden waarin wij momenteel leven met z’n allen, zou je haast vergeten dat werkgroep ZigD bestaat en namens een zeer groot aantal buurtgenoten uit Diermen actief bezig is om de initiatiefnemers van de geplande zonnevelden aan de Vleessteeg en de Kromme Koesteeg op andere ideeën te brengen. Daarnaast tracht ZigD voortdurend nieuwe alternatieven te genereren. Er is veel gebeurd sinds onze laatste berichtgeving.

Op 31 januari berichtten wij dat het ‘A28-alternatief’, dat we hoopten te kunnen presenteren aan de gemeente, naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar was. Deze boodschap hebben wij toen ook moeten mededelen aan de gemeente. Ondertussen trad wethouder Priem af en speelde er daardoor op het gemeentehuis ook het een en ander. ZigD wilde in gesprek blijven, met of zonder realistisch alternatief in de aanbieding. Zodoende werden wij op 12 februari ontvangen door waarnemend wethouder Ewoud ’t Jong, betrokken ambtenaar Han Schreuder en de IGEV-adviseur Martin Marquering.

De gemeente en IGEV (Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe) waren teleurgesteld dat ZigD niet een haalbaar alternatief kon presenteren. ZigD heeft aangegeven dat er al heel veel werk is verricht, maar dat er meer tijd nodig is voor onderzoek naar nieuwe alternatieven. De gemeente heeft aangegeven dat er meer tijd beschikbaar is, omdat de aanvragen voor de SDE-subsidies voor de twee zonnevelden pas in de ronde van 2021 zullen worden behandeld. Dat biedt eventueel weer mogelijkheden, want we geven niet op!

IGEV en de gemeente sturen aan op een samenvoeging van de twee zonnevelden. Oftewel, een verplaatsing van het project van de heer Maurits Roëll naar de aangrenzende weilanden van de heer Jaco Timmer. Voor een aantal buurtbewoners rond de Kromme Koesteeg misschien een opluchting, maar niet voor ZigD. Want ZigD staat immers voor ‘geen zonnevelden in het zicht van iemands woning, als de woningeigenaar dit niet wil’. En gezien het feit dat de woning van Rolf en Margit hierdoor nog meer omsingeld wordt door zonnepanelen, verwerpt ZigD dit alternatief.

ZigD heeft al eerder gewaarschuwd voor olievlekwerking. Deze samenvoeging kan hier een begin van zijn. Wanneer een zonneveld is aangelegd, wordt gelijk het buurland interessanter voor de aanleg van een zonneveld. De infrastructuur ligt er dan al en een toekomstige vergroting vormt een aantrekkelijke business case.

ZigD heeft tijdens het gesprek van 12 februari jongstleden duidelijk aangegeven dat de gemoederen in Diermen over de zonnevelden oplopen en de sfeer zeer onrustig is. Dat buurtgenoten boos zijn, bang zijn dat de buurt verhardt dan wel verstedelijkt, het respect voor elkaars woongenot tanende is, etc.

Zo loopt bijvoorbeeld in aangelegen buurtgenootschappen de stress flink op en zijn er al ruzies geweest tussen initiatiefnemers en bewoners voor wiens woning een zonneveld is gepland.

ZigD is op 12 februari blijven aandringen op de mogelijkheid om gezamenlijk te zoeken naar nieuwe alternatieven, zoals: een geluidswal langs de A28 met zonnepanelen erin verwerkt, één of twee windmolens langs de A28, etc. De gemeente zegde toe Martin Marquering een alternatievenstudie te gaan laten doen en een voorstel hiervoor op papier te gaan zetten.

Tot onze verbazing was het voorstel dat we van B&W toegestuurd kregen in wezen een opsomming van de alternatieven die voor Diermen niet tot de mogelijkheden behoorden, alsmede vermeerderd met de optie van de samenvoeging van de twee velden (Kromme Koesteeg en Vleessteeg). Daarnaast stond in het schrijven van B&W beschreven dat als alle alternatieven onderzocht waren, ZigD namens Diermen zou instemmen en draagvlak zou zoeken voor het uiteindelijke resultaat, ofwel zou instemmen met de samenvoeging.

Hierop volgend heeft ZigD wederom om een informatiebijeenkomst met de gemeente verzocht. Op  4 maart jongstleden vond een overleg plaats met Han Schreuder (adviseur van de gemeente Putten) op het gemeentehuis. We hebben aangedrongen op een concretisering van zaken en eventuele mogelijkheden, bijvoorbeeld:

  • Is de gemeente bereid om met andere partijen dan Roëll, Timmer, Ecorus en Solar Energy een pilotproject in Diermen te stimuleren?
  • Is windenergie nou wel of niet een optie langs de A28?
  • Waarom is er maar amper twee maanden uitgetrokken voor de alternatievenstudie?

Niet alle antwoorden waren even concreet, maar duidelijk werd wel dat het loslaten van de huidige initiatiefnemers ingewikkeld ligt, al blijken er  geen contractuele verplichtingen te liggen. Windmolens zijn, volgens Han Schreuder, voor zover nu bekend, geen optie voor Diermen, vanwege de ligging tegenover de Arkemheense polder. IGEV gaat aan de slag met de alternatievenstudie, maar wat dat concreet inhoudt, is nog niet duidelijk.

Helder is dat de gemeenteraad en wethouder Ewoud ‘t Jonge, zijnde waarnemend  portefeuillehouder, nog steeds de 7 ingediende projecten binnen de pilot centraal stellen. Eventuele varianten daarop zijn weliswaar bespreekbaar. Tot op heden zijn geen van de initiële initiatieven door een van de initiatiefnemers opgegeven.

De gemeenteraad wil liever geen initiatieven op ‘hoogwaardige landbouwgrond‘, maar wat de definitie daarvan is, is op dit moment nog niet duidelijk. ZigD heeft gevraagd om opheldering.

Ondertussen heeft er al wel een gesprek plaatsgevonden in het kader van het alternatievenonderzoek. Wie weet is er nog een mooi alternatief project te realiseren…..?

Op 2 april aanstaande heeft ZigD in dat kader een online meeting met IGEV. Daarover later meer.

ZigD blijft zich inzetten voor een groen en zonnig Diermen! Een buurtbijeenkomst hadden wij reeds vóór het uitbreken van de coronacrisis al in de agenda gezet. In verband met de maatschappelijke isolatie waaraan we momenteel vanuit regeringswege gebonden zijn, zullen wij voorlopig geen buurtbijeenkomsten organiseren. Hopelijk zal dat snel weer tot de mogelijkheden gaan behoren.

ZigD wenst  u allen een goede gezondheid. Pas goed op uzelf en uw naasten!

Mochten er vragen zijn of heeft u aan- of opmerkingen dan wel aanbevelingen, dan horen wij die graag.  

Met vriendelijke groet,

Marijke, Ruud, Roelof, Rolf en Norbert