Update ZigD juni 2020

Beste buurtgenoten,

Hierbij een tussentijdse update van de huidige situatie waarin ZigD zich momenteel bevindt. De belangen van Diermen en haar buurtgenoten bevinden zich namelijk in een cruciale fase.

De ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. De werkgroepleden ZigD overleggen dagelijks met elkaar, of met buurtbewoners of stakeholders.

Het is nu erop of eronder.

Dankzij alle hulp en ideeën van Diermenaren en de gepresenteerde glasheldere uitkomsten van de enquête, heeft de werkgroep ZigD een belangrijke (onderhandelings)positie en gedragen stem in het gehele proces.

ZigD-werkgroepleden worden vaak door buurtbewoners aan hun hemd getrokken om informatie te delen, maar ook om suggesties te geven. We merken dat dit onderwerp kan rekenen op bijzonder veel aandacht en bijval van de Diermenaren. Maar er is ook ongerustheid en boosheid.

De hoogste tijd daarom voor een update. Helaas vanwege de coronamaatregelen niet via een buurtbijeenkomst, zodra dat weer mogelijk is meldt werkgroep ZigD zich uiteraard. We willen jullie allen graag zien, spreken en horen, maar wees gerust: de werkgroep bindt niemand zonder toestemming en overleg vooraf. ZigD neemt geen structurele beslissingen zonder jullie daarin gekend te hebben!

Wij veronderstellen dat jullie bekend zijn met de eerdere berichtgeving op deze website. Lees anders de informatie op onze website nog eens door.

ZigD onderzoekt momenteel met name tezamen met de Gemeente en IGEV meerdere varianten van het ‘A28-alternatief’, zodat er geen zonnevelden in het zicht van iemands woning worden geplaatst.

Het is verheugend te kunnen mededelen dat diverse Zigd-app-leden en pachters/grondeigenaren hun medewerking hebben toegezegd en verleend; er is véél beweging. We zitten in een stroomversnelling en doen ons uiterste best daar op een goede wijze doorheen te komen.

Aanvankelijk (zie ook eerdere berichtgeving) lag de alternatievenstudie door op de handen zitten van met name de initiatiefnemers op zijn gat. ZigD heeft vervolgens met IGEV, omdat dát tegen de gemaakte afspraken in was, online ZOOM meetings geïnitieerd op 2 en 10 april jongstleden. Op 12 mei 2020 heeft ZigD een belangrijk gesprek op het gemeentehuis gevoerd, in aanwezigheid van Han Schreuder (adviseur gemeente) en de heren van IGEV. Op 16 juni 2020 vond een vervolggesprek in het gemeentehuis plaats.

De intentie van ZigD was om onze vorderingen met de betrokken stakeholders te bespreken en de initiatiefnemers/ontwikkelaars ‘bij de les te houden‘ voor wat betreft hun aangegane inspanningsverplichtingen ten aanzien van de uitwerking van de alternatievenstudie.

Daarnaast voortdurend te benadrukken waar ZigD voor staat: “Geen zonnevelden in het zicht van iemands woning, als de woningeigenaar dit niet wil.”

ZigD wil voorts het gevaar van olievlekwerking voorkomen. Met name de door de initiatiefnemers/ ontwikkelaars voorgestane samenvoeging (‘combinatieveld Kromme Koesteeg/Vleessteeg’) is immers al een eerst stap in die richting.

Binnenkort vindt een zeer belangrijk gesprek plaats met 2 wethouders, te weten de nieuwe wethouder Bert Koops (portefeuille o.a. sociaal domein, duurzaamheid & milieu) en wethouder Ewoud ’t Jong (portefeuille o.a. financiën, ruimtelijke ordening, wonen en volkshuisvesting.). Daarvóór vindt eerst nog een vooroverleg met Han Schreuder en IGEV plaats.

Begin januari 2020 hebben alle betrokken partijen afgesproken zich serieus in te spannen voor onderzoek naar een alternatief dat op draagvlak van Diermen kan rekenen. Zie eerdere berichtgeving hierover op deze site.

Ontwikkelaar Solar Energy Works (SEW), de partij die initiatiefnemer Jaco Timmer bijstaat, heeft de samenwerking met betrekking tot de afgesproken alternatievenstudie de ochtend vóór het overleg op 16 juni 2020 eenzijdig verbroken. SEW gaat de vergunningsaanvraag voor Jaco Timmer indienen. Hun strategie is alsnog het zonnepark op de Vleessteeg eenzijdig te realiseren. Zoals al eerder aangekondigd in onze gesprekken met initiatiefnemers, gaan wij hier bezwaar tegen maken en dat ook breed kenbaar maken.

Vanuit de visie van IGEV en ZigD heeft SEW daardoor (alle) goodwill verspeeld.

Welke consequenties dit zal hebben voor de door SEW in te dienen vergunningsaanvraag voor de Vleessteeg wordt bijzonder spannend. Voor ZigD is wel duidelijk wat er zou moeten gebeuren, namelijk volledige stopzetting van de samenwerking en vanwege onbetrouwbaarheid sowieso geen vergunningverlening. We gaan het meemaken of de gemeente de prioriteit legt bij een projectontwikkelaar dan wel bij de inwoners van het buurtschap Diermen.  

De gemeente blijft sowieso in gesprek met IGEV, ZigD en Ecorus/Röell over de uitwerking van de alternatieven. Ecorus heeft in dat kader toegezegd nog geen vergunningsaanvraag in te zullen dienen. Maurits Röell heeft aangegeven bereid te zijn te willen zoeken naar oplossingen.

De vraag is: ‘Zullen alle betrokken stakeholders erin slagen om het A28-alternatief te doen laten slagen? Dat hangt met name af van de mate waarin bepaalde stakeholders constructief, gezamenlijk, in vertrouwen en out of the box willen meedenken over de door ons voorgestelde oplossingen. Daarin vervult de gemeente een cruciale rol.

We houden jullie op de hoogte!

Mochten er vragen zijn of hebben jullie aan- of opmerkingen dan wel aanbevelingen, ideeën of constructieve suggesties, dan horen wij die graag. 

Met vriendelijke groet,

Ruud, Marijke, Rolf, Norbert en Roelof