ZigD Update December 2020

Diermen, 17 december 2020

Korte update ten behoeve van de bewoners van Diermen met betrekking tot de voortgang van de gesprekken met de gemeente Putten over de mogelijke aanleg van een zonnepark.

Nota bene: Deze update borduurt voort op de eerdere informatie die via de website en op buurtbijeenkomsten is gedeeld. Heel in het kort samengevat: De raadscommissie van de Gemeente Putten is unaniem positief over het initiatiefplan ‘Alternatief A28’. Waarbij expliciet is opgemerkt dat dit plan enkel doorgang kan vinden als vervanging van de twee eerdere initiatiefplannen die werden ingediend voor de Kromme Koesteeg en de Vleessteeg.

Op 27 oktober 2020 heeft het college van B&W een definitief besluit genomen over het alternatief A28 en besloten om met betrokken partijen een intentieovereenkomst uit te werken met betrekking tot het initiatiefplan ‘Alternatief A28’. Een intentieovereenkomst is een belangrijke stap waarmee formeel uiting wordt gegeven aan het voornemen van partijen om gezamenlijk op te trekken bij het realiseren van het voorliggende plan.

Het is de bedoeling dat daarna een zogeheten ruimtelijke vervolgprocedure opgestart wordt door de initiatiefnemer(s), te weten de bewoners van Diermen, vertegenwoordigd door een nader te bepalen rechtspersoon (bijvoorbeeld een nog op te richten stichting waar alle inwoners van Diermen lid van kunnen worden om o.a. een bijdrage te kunnen leveren dan wel invloed te kunnen uitoefenen op de natuurlijke inrichting rondom het zonnepark), de verenigde lokale investeerders (bijvoorbeeld een coöperatie) en de ontwikkelaar, te weten Ecorus.

Op dit moment is de werkgroep bezig om de intentieovereenkomst die de gemeente in concept heeft opgesteld door te nemen en aan te passen aan de specifieke situatie voor Diermen. Het is de bedoeling om de tekst op korte termijn met de nog te ontvangen input van Ecorus in concept definitief te maken, waarna de gezamenlijk opgestelde concept intentieovereenkomst van Ecorus en ZigD zal worden voorgelegd aan de gemeente op 22 december aanstaande.

Voor ondertekening van de uiteindelijke, definitieve overeenkomst wordt het vanzelfsprekend nog voor iedereen in Diermen ter inzage beschikbaar gemaakt, omdat hiervoor een verder mandaat benodigd is.

Indien u meer gedetailleerde informatie wenst of wilt meedenken bij het opstellen van de intentieverklaring kunt u reageren op dit bericht door contact op te nemen met één van de leden van de werkgroep ZigD.

Met vriendelijke groet,

Namens Werkgroep ZigD,
Ruud Kuis, voorzitter

Bijlage: getekende intentieovereenkomst
tps://zigd-diermen.nl/wp-content/uploads/2023/01/20210120_IOK-Diermen_Definitief.pdf

Om vorm en inhoud aan te geven aangaande het ‘Initiatiefplan A28’ heeft de gemeente het volgende vervolgproces voorgesteld:

  1. Uitwerken concept intentieovereenkomst tussen gemeente en initiatiefnemers. In deze overeenkomst leggen we gezamenlijk afspraken vast over de omvang en het eigenaarschap van het plan, de participatie, aan te leveren documenten, het te doorlopen proces en de planning;
  2. Bespreken van de concept intentieovereenkomst en afspraken maken over de te doorlopen Ruimtelijke Ordening procedure;
  3. Definitief maken van de intentieovereenkomst;
  4. Daarna ondertekenen van de intentieovereenkomst door wethouder(s) en initiatiefnemers;
  5. Starten ruimtelijke procedure door de initiatiefnemers.