Update 4 februari 2023

Op maandag 16 januari j.l. vond een bespreking plaats met twee beleidsadviseurs van de gemeente Putten (Gerike v. Donkersgoed en Guido Wiersum). Dit gesprek vond plaats op verzoek van de gemeente.

Aanleiding voor het gesprek was dat de gemeente onlangs is benaderd door een projectontwikkelaar (Kronos Solar) die naar eigen zeggen samen met een grondeigenaar een zonneveld wil aanleggen ergens binnen buurtschap Diermen. De gemeente wilde graag de intentieovereenkomst doornemen die in januari 2021 is ondertekend en ZigD betrekken bij de afwegingen en besluitvorming inzake.

Tijdens het gesprek is duidelijk door ZigD benadrukt dat ook al is het ‘A28-project’ niet meer uitvoerbaar (immers: de woning aan de Vleessteeg is weer bewoond en niet meer te koop en ook de akkers van Koelewijn zijn verkocht), dat art. 2.1.3 wel degelijk van toepassing blijft. Dit artikel stelt dat:

2.1.3 Toekomstige vergunningsaanvragen voor duurzame energieopwekking in buurtschap Diermen kunnen enkel door de gemeente worden vergund mits voldaan wordt aan de door de raad gestelde beleidsuitgangspunten. Draagvlak is daarbij een leidend criterium. Vast is komen te staan dat er in de buurtschap Diermen geen draagvlak is voor een zonnepark in het zicht van iemands woning. De gemeente zal daarom alleen medewerking verlenen aan een vergunningsaanvraag op voorwaarde dat de aanvrager middels een lokaal onderzoek en na raadpleging en goedkeuring door de nader op te richten belangenorganisatie ex. art. 2.1.1.c voorafgaande aan het eerste contactmoment met de gemeente dienaangaande althans voorafgaande aan de vergunningsaanvraag, aantoonbaar heeft gemaakt dat de bewoners van buurtschap Diermen geen bezwaar hebben tegen deze ontwikkeling.

De aanwezige ambtenaren hebben tijdens het gesprek duidelijk gemaakt dat de gemeente heeft geleerd van de ervaringen uit het verleden en een nieuwe manier van aanpak hanteert. Een en ander houdt in dat wanneer een ontwikkelaar zich aandient met de wens een project te ontwikkelen binnen Diermen, deze eerst een indicatie van de gemeente krijgt of het project qua ligging cq. ruimtelijke ordening überhaupt bespreekbaar is. Wanneer dat het geval blijkt te zijn, wordt de initiatiefnemer aangespoord om contact op te nemen met ZigD. Op deze manier wordt ZigD in de mogelijkheid gesteld om in een heel vroeg stadium de buurtbewoners te informeren, bijeenkomsten te organiseren en indien nodig wederom een draagvlakonderzoek uit te voeren.

Wij zijn blij dat de gemeente deze afspraak uit de intentieovereenkomst respecteert en uitvoert.

ZigD is inmiddels benaderd door bovengenoemde projectontwikkelaar. Maar omdat tot heden zowel de gemeenteambtenaren als de ontwikkelaar nog niet hebben willen melden op welk perceel in Diermen het project beoogd wordt, valt hier op dit moment nog niets over te zeggen. De grondeigenaar heeft zich nog niet gemeld voor overleg. ZigD verzoekt via dit bericht de initiatiefnemer/grondeigenaar contact op te nemen met voorzitter Ruud Kuis zodat we een open gesprek kunnen voeren over wensen en mogelijkheden.

Zodra er meer bekend is, zal de werkgroep ZigD de buurtbewoners hierover inlichten en indien nodig een buurtbijeenkomst organiseren.