ZigD Update November 2020

Beste buurtgenoten,

Tijdens onze laatste buurtbijeenkomst van 10 september jongstleden hebben jullie van ons gehoord dat het een spannende maand ging worden. De maand waarin de ontknoping rond de zonnevelden zou gaan plaatsvinden. Houdt de politiek vast aan de oorspronkelijke locaties Kromme Koesteeg en Vleessteeg – al was de voorkeur bij de gemeente e.a. al verschoven richting een combinatieveld van beide projecten aan de Vleessteeg – of valt de keuze op het nieuwe A28-project. Uiteindelijk heeft het toch allemaal nog wat langer geduurd, omdat er nog wat plooien moesten worden gladgestreken.

Gelukkig stonden tijdens dat proces uiteindelijk de neuzen van alle actoren, te weten: burgemeester en wethouders, adviseurs, ambtenaren, politieke partijen, Ecorus en ZigD dezelfde kant op, hetgeen resulteerde in een unaniem besluit voor het A28-project.

De belangrijkste momenten in dat proces nog even chronologisch op een rij:

21-07-2020 College van B&WPositief advies aan commissie EBOR*
14-09-2020 Commissie EBOROpiniërende bespreking, positieve uitkomst
24-09-2020 Gemeenteraad Unaniem positief over initiatiefplan A28
27-10-2020 College van B&WDefinitief positief besluit over A28-alternatief. Het college van B&W besluit met Ecorus en ZigD een intentieovereenkomst uit te werken met betrekking tot het initiatiefplan Alternatief A28, waarna door formele tekening door de genoemde drie partijen de ruimtelijke vervolgprocedure opgestart kan worden.

* Cie. Economie, Bestuur en Openbare Ruimte

Groen licht
Dit betekent, dat het licht voor realisatie van het A28-project aan het einde van de Kromme Koesteeg op groen staat. Het goedgekeurde project staat vermeld in de brochure die veel buurtbewoners al eerder hebben ontvangen. De uiteindelijke projectomvang staat nu nog niet vast, omdat er vermoedelijk nog ruilverkaveling gaat plaatsvinden. Het project begint met een omvang van 4,7 hectare, waar Ecorus een koopovereenkomst voor heeft afgesloten met de familie Koelewijn. Als de  beoogde ruilverkaveling tot stand komt liggen alle zonnevelden direct aangrenzend aan de A28.

Hiermee wordt de 1e fase afgesloten en een nieuwe 2e fase ingeluid.

De missie van ZigD is geslaagd: geen zonneveld(en) in het zicht van een woning en de twee oude initiatiefplannen (Kromme Koesteeg en Vleessteeg) komen daarmee te vervallen. Geen zonneveld(en) in het hart van Diermen mét de kans op uitbreiding in de toekomst.

Synergie
Buurtschap Diermen heeft een huzarenstuk geleverd, dat mag best worden gezegd. In de loop van het proces werd het Werkgroep ZigD duidelijk dat het combinatieveld de prioriteit had, hetgeen we toch met z’n allen hebben weten te kantelen. Sommige bewoners hadden wellicht liever helemaal geen zonneveld gehad, maar dat was geen optie meer, daarvoor was het bestuurlijk proces al in een te vergevorderd stadium.

Met z’n allen bedoelen wij niet alleen de Werkgroep ZigD, ook jullie als buurtgenoten hebben een belangrijke bijdrage geleverd, al speelde het ‘spel’ zich vaak af buiten het gezichtsveld. De coronamaatregelen hebben dat voor wat betreft de transparantie helaas nog eens versterkt. Tijdens de buurtbijeenkomsten en door middel van de enquête heeft Werkgroep ZigD van de buurtbewoners steeds het vertrouwen gekregen – middels het mandaat – dat de bewoners achter Werkgroep ZigD staan, hetgeen ons steeds weer heeft gesterkt en gemotiveerd om door te gaan op de ingeslagen weg. Eendracht maakt macht, 1 (ZigD) + 1 (buurtgenoten) = 3! Menigeen had niet verwacht dat buurtschap Diermen zo sterk en solidair voor de dag zou komen. Daar kunnen we samen trots op zijn, dat hebben we toch maar met z’n allen geflikt!

Werkgroep ZigD
De leden van Werkgroep ZigD gaan ieder voor zich de balans opmaken hoe nu verder of niet, want het heeft ons erg veel tijd en energie gekost. We laten het proces vooralsnog natuurlijk niet los.
Het vertrekpunt van de 2e fase is het tekenen van de intentieovereenkomst met Ecorus en de gemeente Putten. Samen met Ecorus gaat werkgroep ZigD een inventarisatie maken welke werkzaamheden in de 2e fase verricht moeten worden.
Ecorus heeft veel expertise en ervaring in huis voor wat betreft het aanleggen van zonnevelden.
Voor wat betreft de toekomstige rol van ZigD, binnen de samenwerking met Ecorus, achten wij het van belang om op externe deskundigheid te kunnen terugvallen mocht dat wenselijk zijn.

Ter informatie over Ecorus
Ecorus ontwikkelt zonne-energieprojecten en is in 2010 opgericht door Rapheal Janssens & Philippe Vanhoef. Als studenten aan de technische universiteit Leuven deden zij mee met de ‘Solar Challenge’. Daarna zijn ze beiden ingenieur geworden, opdat ze actief de wereld commercieel kunnen verduurzamen met als doelstelling om kolencentrales te sluiten en de wereld leefbaarder te maken.

Ecorus heeft vestigingen in Nederland en België. Voor bedrijven, woningcorporaties en landeigenaren verzorgen zij het gehele zonne-energietraject. Van subsidieaanvraag, vergunningen en financiering tot aan de realisatie en ingebruikname. Ecorus richt zich vooral op grote stukken grond vanaf 4 hectare, bedrijfsdaken of groepen daken.
Matthew Beelaerts is onze overlegpartner bij Ecorus, waar inmiddels al een positieve samenwerking mee plaatsvindt. Wij zullen Matthew tijdens de eerstvolgende buurtbijeenkomst aan jullie voorstellen, als de maatregelen rond Covid 19 dat toelaten.

Tot slot
Nu zal dus eerst de intentieovereenkomst tussen de gemeente, Ecorus en ZigD uitgewerkt en ondertekend moeten worden. Daarna worden de besprekingen opgestart ten behoeve van de ruilverkaveling die het A28-project de beoogde omvang kan geven. De grondeigenaren die daarbij betrokken zijn kunnen zich daar op gaan voorbereiden en worden uiteraard binnenkort geïnformeerd en benaderd.
De heren Jacco Timmer en Maurits Röell worden toegevoegd aan de ZigD-appgroep, omdat zij mogelijk gaan participeren binnen de besprekingen over de invulling van het A28-project en zo ook van de nodige informatie worden voorzien. Er is inmiddels al contact met hen.

Over de mogelijkheden tot buurtparticipatie in het A28-traject, door middel van aandelen of anderszins, zal te zijner tijd informatie worden verstrekt. Weet dat diegenen die al eerder tussentijds contact hebben opgenomen met ZigD over bepaalde zaken aangaande het A28-project op het netvlies staan en niet worden vergeten. 

Wij vertrouwen erop jullie met dit bericht voldoende te hebben geïnformeerd.

Mochten er nog vragen, onduidelijkheden of anderszins zijn, neem dan contact op met één van de leden van de Werkgroep ZigD. Wij staan jullie graag te woord.

Wij hopen dat de 2e fase van het project even voortvarend zal verlopen als de 1ste fase.

Met vriendelijke groet,
Norbert, Roelof, Marijke, Rolf en Ruud