Alternatief “A28” valt af

Vanmiddag is bekend geworden dat de Alternatieven 1. en 4. geen doorgang kunnen vinden. Wilma en Michiel Lugt hebben om weloverwogen redenen besloten niet mee te werken aan de aanleg zonnevelden in Diermen. ZigD begrijpt en respecteert deze beslissing. De risico’s die zij aandragen en zwaar meewegen in hun beslissing zijn:

  • als landeigenaar leg je je vast voor 20-25 jaar;
  • mogelijk valt het rendement tegen omdat subsidies afnemen en overvloeien naar andere alternatieve energiebronnen;
  • je loopt het risico van een faillissement van de investeringsmaatschappij met grote, onvoorspelbare en niet-overzienbare gevolgen voor de landeigenaar: Wie ruimt de panelen op? Wie draait er op voor de schade?;
  • je krijgt na 20 jaar een verarmde bodem terug omdat er grote delen verdrogen en er niet bemest wordt. De kosten van het vruchtbaar maken van de grond zijn niet te overzien;
  • het risico bij hagelschade of glasschade op het land is moeilijk te verzekeren terwijl het land in zo’n geval niet meer geschikt is voor begrazing of akkerbouw.

Dit betekent dat op dit moment alleen het perceel van Teunis van ’t Veld als reëel alternatief beschikbaar is. ZigD onderzoekt nog of er eventueel bezwaren zijn tegen deze locatie.

Dit wetende zal ZigD wederom het gesprek met de gemeente aangaan.