ZigD-publicaties

Pleidooi ZigD werkgroep tijdens overleg met gemeente Putten 28 november 2019

Ik mag, Ruud Kuis <red.>, als voorzitter van de werkgroep ZigD het woord voeren, maar ook namens ruim vijfendertig families/buurtgenoten van buurtschap Diermen. Als werkgroep zijn wij gemandateerd om hier vanochtend een tweetal doelstellingen te poneren. Daarover zo meer. 

De donkere wolken die momenteel het weerbeeld buiten bepalen zijn illustratief voor de gemoedsrust onder de bewoners van Diermen. Wij zijn zeer ontstemd over het feit dat er niet in een eerder stadium informatie is verstrekt, zowel door dhr. Roëll als Timmer aangaande hun initiatieven, aan de medebewoners van Diermen. Een vrij egocentrische gerichtheid op de eigen doelen zonder het belang van anderen in ogenschouw te nemen, wat beide heren niet in dank wordt afgenomen door hun buurtgenoten.Een stevige uitspraak die m.i. gerechtvaardigd is, anders had er in een veel eerder stadium communicatie en participatie plaatsgevonden, nota bene twee van de vier hoofdpijlers uit het beleidskader. Spijtig genoeg is dat achterwege gebleven en dat wordt hen dan ook kwalijk genomen.

Desalniettemin is het een goede zaak, dat wij hier met z’n allen om de tafel zitten. Dat dit is geïnitieerd en dus te danken is aan de proactiviteit en het streven naar samenwerking vanuit Werkgroep ZigD en haar buurtbewoners laten we dan maar even buiten beschouwing. Al moeten we helaas wel constateren dat twee van de vier hoofdpijlers, ik zeg het nog maar een keer, participatie en communicatie tot op heden met voeten zijn getreden. Daarnaast laat het geen pas dat er tot voor kort een initiatiefnemer in Diermen heeft rondbazuint, dat zijn initiatief voor de woning van een gedupeerde op geen weerstand stuit en dan heb ik het nog eufemistisch geformuleerd. Als werkgroep en medebuurtgenoten gaan wij er vanuit dat dergelijke praktijken vanaf vandaag achterwege blijven in de samenwerking die wij nastreven. 

Ook met de gemeente hebben we op voorhand een appeltje te schillen om de nodige kou uit de lucht te halen. Natuurlijk kunnen wij als inwoners hand in eigen boezem steken, wij hadden in het kader van de lokale energietransitie oplettend moeten zijn, want er zal ongetwijfeld ergens een bericht hebben gestaan over plannen die het buitengebied van Putten zouden treffen. Maar het gaat hier niet over een weg die verbreed wordt of een aantal bomen die gekapt gaan worden. Nee, het gaat hier om een fundamentele ingreep in het landschap, om opoffering van hoogwaardige landbouwgrond, om aantasting van het landschap, “ons landschap”. Het landschap is figuurlijk onze tuin, daarom zijn wij er gaan wonen en hebben inwoners vaak veel geld en tijd geïnvesteerd in het restaureren van oude boerderijen en op die wijze bijgedragen aan de schoonheid van Diermen. Het merendeel van de inwoners woont er niet werk gerelateerd.

Wij laten ons dat maar niet zo een, twee, drie afnemen. Wij hadden van de lokale overheid en de politiek dan ook meer betrokkenheid en overleg verwacht. Evenzo als bij de initiatiefnemers: communicatie en participatie. Ook in het huidige stadium missen wij nog steeds de nodige sturing en betrokkenheid en vragen ons af of de gemeente enig idee heeft wat er momenteel bijna dagelijks gebeurt in buurtschap Diermen. Wij luiden de noodklok. Projectontwikkelaars worden regelmatig gesignaleerd, bewoners met veel land worden onder druk gezet voor een afspraak, soms om te tekenen onder het voorwendsel dat andere buurtbewoners al reeds hebben getekend. 

Is de gemeente op de hoogte van de opdringerige wijze waarop de windmolenmaatschappijen boeren in Diermen momenteel proberen over te halen om een initiatief in te dienen voor 5 of 6 windmolens langs de A28? 

Als de gemeente vasthoudt aan haar verdeel en heers strategie bestaat de kans op wildgroei, hetgeen zal leiden tot grote weerstand jegens de initiatiefnemers en kan er gerekend worden op formele bezwaren dan wel juridische procedures en een media offensief. Wil je dan als initiatiefnemer maar ook als huidige bewoner nog wel in zo’n buurt wonen. Ik citeer de woorden van wethouder Priem in ons geïnitieerde overleg van 7 november jongstleden:

Citaat: “Op de samenwerking tussen gemeenten en ontwikkelaars over grondcapaciteit en netcapaciteit ten behoeve van aansluitingen is een rem gekomen. Dit liep uit de hand. Ontwikkelaars gaan de boer op en halen boeren over om hun grond beschikbaar te stellen. Als je dit pad volgt dan wordt het gebied volgelegd en gaat alle winst naar China, bij wijze van spreken.” Einde citaat.

Verantwoordelijk wethouder Priem, dit is momenteel echter wel de huidige gang van zaken binnen Diermen. Waar pakt u de regie, wij hebben als werkgroep ZigD de backing van de gemeente nodig, dat ontwikkelaars stoppen met dergelijke praktijken, dat eventuele initiatiefnemers weten dat er strikte regels en afspraken ten grondslag liggen aan een initiatief en dat men zich daaraan heeft te houden. Anders is het volstrekt in tegenspraak met uw verwoorde beleid van 7 november jl..

Als wij die backing krijgen en tot een goede afstemming en samenwerking kunnen komen zijn wij optimistisch gestemd over eventueel te bereiken resultaten op basis van reeds gevoerde gesprekken met substantiële landeigenaren. 

Onze alternatieven mogen echter geen additionele projecten worden. Wij laten ons niet gebruiken!

Voor alle duidelijkheid, zoals in mijn voorwoord al aangehaald,zijn wij als werkgroep ZigD gemandateerd door de overgrote meerderheid van de inwoners van Diermen om de volgende twee doelstellingen hier vanochtend naar voren te brengen:

1. Geen zonneveld(en) op locaties waar woningen er direct zicht op hebben! 

(“Geen zonneveld(en) voor iemands deur c.q. woning!”)

Dit impliceert:

– geen aantasting van het woongenot (uitzicht, natuur)

– geen waardevermindering van de woning

2. De Werkgroep ZigD wil een alternatief c.q. geschikte locatie(s) in samenwerking met de verschillende actoren/partijen zoeken.

Dit impliceert:

– we gaan niet met de kont tegen de krib. De taakstellingen zijn immers op Europees, nationaal, provinciaal, gemeentelijk dan wel lokaal niveau overduidelijk. 

– We willen mogelijkheden genereren en participeren binnen het overleg met de verschillende spelers op het speelveld

– Het heeft bij energieopwekking door zonnevelden de voorkeur om één locatie te zoeken    

Concreet  

Wat brengen wij in?

1. Geen zonneveld(en) op locaties waar woningen er direct zicht op hebben! 

2. Dat wij een alternatief c.q. geschikte locatie(s) in samenwerking met de verschillende actoren/partijen willen zoeken.

3. Dat participatie en communicatie daarbij een vereiste is. 

4. Dat als de huidige zonneveld locaties worden doorgezet dit niet zal worden geaccepteerd met alle consequenties van dien.

5. Dat wij ons oriënteren op drie manieren van energieopwekking, zijnde:

– zonnevelden

– windmolens

– geothermische energie (aardwarmte)

6. Dat wij willen uitzoeken of een initiatief in eigen beheer (energiecoöperatie) tot de mogelijkheden behoort, opdat het “echt van Diermen” wordt. De huidige initiatiefnemers de heren Roëll en Timmer zijn daarbij uiteraard uitgenodigd om in te participeren. 

7. Dat onze eventueel ingebrachte alternatieven geen additionele projecten worden.

Welke vragen hebben wij aan de verschillende actoren?

Bestaat er bereidheid om mee te werken aan:

– een alternatief dan wel alternatieven voor de huidige zonneveld locaties? 

– een andere vorm van energieopwekking? (zonneveld, windmolen, geothermisch)

– eventueel ruilverkaveling?

– eigen ver- en aankoop van grond?

– participatie in een energiecoöperatie? (in eigen beheer)

– hoeveel kWh moet Diermen gaan opwekken? 

– Is een evenredige verdeling binnen Putten reeds uitgewerkt /uitgerekend?

– Als de betreffende bijdrage is geleverd is het dan basta?  

Wat hebben wij nodig?

– backing van de gemeente richting wildgroei projectontwikkelaars en potentiële initiatiefnemers                    

– tijd om alternatieven te genereren, te bestuderen en te communiceren  

– een overleg op korte termijn met wethouder Priemaangaande de backing en dientengevolge de te ondernemen stappen

Tot slot De werkgroep ZigD en daaraan de eerder gerelateerde buurtgenoten hopen dat onze bijdrage een omwenteling zal bewerkstelligen in het tot op heden moeizaam verlopen en frustrerende proces. Als alle actoren de noodzaak van samenwerking onderschrijven en daarbij niet rigide vasthouden aan de eigen standpunten, inzichten en het eigen belang, maar flexibiliteit willen betrachten door open te staan voor andereideeën en alternatieven, kan er een verbinding tot stand worden gebracht die leidt tot een in consensus gerealiseerde vorm van energieopwekking, die voor alle actoren acceptabel en materieel dan wel immaterieel renderend is, waarmee een win-win situatie zou kunnen worden gerealiseerd. Zou dat niet voor alle hier aanwezige actoren een fantastisch en zonnig perspectief voor Diermen zijn ……………?